Elektrik Piyasasında Fiyatların “Sıfır” Çıkması Üzerine Bir Analiz

Bilindiği gibi Aralık 2011’den beri Gün Öncesi Planlama şeklinde yürütülen gün öncesindeki dengeleme işlemleri artık Gün Öncesi Piyasası (GÖP) olarak yürütülüyor. Gerçek zamandaki dengeleme işlemleri ise daha önceden de olduğu gibi Dengeleme Güç Piyasası adı altında işletiliyor. Bu değişim ve sonrasında piyasanın derinleşmesi adına önemli gelişmeler sağlandı. Örneğin artık GÖP’e katılım isteğe bağlı, destek kapsamındaki yenilenebilir enerji portföyü piyasa tabanlı bir model ile (Yekdem) toptan satış piyasasına entegre olmuş durumda, gerçek zamanda ortaya çıkan dengesizlikle için oyuncuları yönlendirici (bir anlamda zorlayıcı) nitelikte bir ikili fiyat uygulaması yürürlükte, vs. Tüm bu gelişmelerle birlikte daha önce görülmeyen ilginç durumlarla da karşılaşılıyor. Bu kapsamdaki muhtemelen en dikkat çekici gelişme son dönemde gerçekleşmiş olması bakımından GÖP’de ve DGP’te fiyatların “0” TL/MWh çıkmasıdır. Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere 18 Haziran ile 1, 2, 8 ve 15 Temmuz tarihlerinde DGP’deki sistem marjinal fiyatı (SMF) ve/veya GÖP’teki piyasa takas fiyatı (PTF) sıfır çıkmıştır.

Tarih ve Saat
Tüketim (MW)
Yük Tahmini (MW)
İkili Anlaşma (MW)
KGÜP (MW)
PTF (TL/MWh)
SMF (TL/MWh)
18 Haziran 2012 5:00
20702
20.600
20.886
19.546
0
0
18 Haziran 2012 6:00
20691
20.800
20.960
19.584
0
0
1 Temmuz 2012 5:00
21505
21.400
19.223
19.609
0
0
1 Temmuz 2012 6:00
20812
21.000
19.316
19.553
0
0
1 Temmuz 2012 7:00
21504
21.800
19.337
19.627
0
0
2 Temmuz 2012 4:00
22160
21.400
19.395
19.665
0
0
2 Temmuz 2012 5:00
21366
20.700
19.371
19.621
0
0
2 Temmuz 2012 6:00
21428
20.700
19.492
19.714
0
0
8 Temmuz 2012 6:00
21852
21.000
18.865
19.376
0
0
15 Temmuz 2012 6:00
22751
22.900
19.286
19.753
0
120
Tablo 1: 0 TL/MWh çıkan PTF’ler ve SMF’ler

Peki, yaz aylarında görülen talep ve fiyat artışına rağmen neden bu tablo ile karşılaşıldı?

Gün Öncesi Piyasası
Şekil 1’de görüldüğü üzere, PTF’nin 0 çıktığı saatler, Milli Yük Tevzi Merkezi’nin (MYTM) yaptığı ve GÖP teklifleri alınmadan açıklanan yük tahmin planının (YTP) gün içerisindeki en düşük değerde olduğu saatlerdir. GÖP’deki fiyat (PTF) arz eğrisinin tüketim eğrisini kestiği noktada oluşmaktadır ve sistem kısıtları bir dönem olduğu gibi GÖP’te dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla, PTF’nin ilgili saatlerde sıfır çıkmasının nedeni düşen talebe karşılık arzın talebin üzerinde kalmasıdır. Şekil 2’ye bakılacak olursa durum daha iyi anlaşılacaktır. Burada görüldüğü gibi fiyatın 18 Haziran’da sıfır çıktığı saatlerde YTP ikili anlaşmalardan düşüktür. Yani piyasa katılımcıları önceden bildikleri YTP’ye rağmen sisteme fazla ikili anlaşma bildiriminde bulunmuşlardır. Bu durumun yarattığı fazla arz da, doğrudan sıfır fiyatlı üretim teklifi anlamına teklifine geldiğinden fiyat sıfır çıkmıştır. Bu noktada haliyle gözler, gerçek tüketim profiline uyumlaştırılmada sıkıntı yaşanan ikili anlaşmalara, yani mevcut sözleşmeler kapsamındakiler ve kamuya ait santraller ile yapılan sözleşmelere ve bu sözleşmeler neticesinde iyi yapılamayan portföy yönetimine çevrilmektedir. Bununla birlikte talep tarafındaki tüketim beklentilerinin de gerçekleşen değerlerden sapmakta olduğunu ve bunun da GÖP’te arz fazlası durumunu ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. DGP’ye sunulan kesinleşmiş günlük üretim planlarının (KGÜP) GÖP’teki dengelemenin bir sonucu olması ve fiyatların 0 çıktığı saatlerin gösterildiği Tablo 1’de de görüldüğü üzere üretim planının YTP’nin altında kalması, bir anlamda dengelemeye esas tüketim miktarının belirlenmesindeki sapmalara işaret etmektedir.
Diğer taraftan PTF’nin sıfır çıktığı Temmuz’da durum farklıdır çünkü ilgili saatlerde ikili anlaşma bildirimi toplamı YTP’den bariz şekilde düşüktür. Öyle ki aradaki fark 15 Temmuz’da 3.614 MW olmasına rağmen PTF yine de 0 çıkmıştır. Burada bir önceki açıklamada yer alan ikili anlaşmaların payı vardır ama resmi asıl tamamlayacak olan, yüksek maliyetler nedeniyle dur-kalk yapmak istemeyen termik santrallerinin fiyat alıcı (price taker) olma yönünde teklifler sunmaları veya blok teklifler tanımlamaları ve herhangi bir dengesizlik riski taşımayan Yekdem portföyü de dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiye dayalı üretim tesislerinin (özellikle rüzgar ve nehir tipi hidrolik)  GÖP’te uzlaştırmaya girebilmek için verdikleri teklifler olacaktır.
Dengeleme Güç Piyasası 
GÖP’te PTF’lerin sıfır çıktığı saatler için DGP’de de  (15 Temmuz hariç) fiyatlar sıfır olarak gerçekleşmiştir. PTF 0 iken SMF’nin de öyle olacağı düşünülebilir ama durum aslında çok farlıdır. Zira SMF belirlenirken tüm kısıtlar dikkate alınmaktadır ve 0 etiket değerine sahip talimatlar ile birlikte 1 kodlu ve 2 kodlu talimatlar da devreye girmektedir. Fiyat hesaplanırken ise verilen talimatların net hacmine bakılmakta ve bu hacme denk gelen fiyat teklifi ne ise SMF o değerde belirlenmektedir. Tabi bu dengeleme işlemi yapılmadan önce piyasa katılımcılarının KGÜP'lerini gün öncesinde sunduklarını ve bu KGÜP’lerin DGP’deki fiyat oluşumu bakımından bir anlamda 0 fiyatlı arz anlamına geldiğini dikkate almakta fayda var. Dolayısıyla, sistemin eğer KGÜP’ler ilgili saatler için gerçekleşen tüketimden, fazla ise (yani enerji fazlası durumunda) yük atma yönünde düşük ise (yani enerji açığı durumunda) yük alma yönünde çalışması ve fiyatın bu çerçevede belirlenmesi beklenir.
DGP’ye sunulan KGÜP ve gerçekleşen tüketim (GT) arasındaki fark ile SMF’lerin gösterildiği Şekil 3’e bakıldığında ilginç bir tablo karşımıza çıkmaktadır: SMF’nin sıfır çıktığı saatlerde en düşük 1.000 MW en yüksek ise 2.500 MW civarında arz açığı söz konusudur. Yani normalde sistemin yük alma yönünde çalışması ve bu nedenle SMF’nin 0’dan büyük olması (çünkü DGP’ye teklif sunulurken yük alma yönündekilerin PTF’den büyük veya eşit, yük atma yönündekilerin ise PTF’ye eşit ve ya küçük olması gerekmektedir) beklenirdi. Ancak sistem böyle işlememiştir. PTF’nin 0 çıktığı saatler için DGP’deki net talimat hacimlerine bakıldığında, sistemin 2.200 MW’a varan miktarlarda (1 Temmuz) yük atma yönünde çalıştığı görülmektedir. Şekil 3’e göre söz konusu saatte 1.250 MW civarında arz açığı olduğuna göre bu saatte 3.450 MW civarında KGÜP fazlası üretim söz konusudur. Diğer bir ifadeyle piyasa katılımcıları sistemdeki enerji açığını görüp çıkacak SMF’ye razı olarak fazla üretim yapmışlar ancak bu şekildeki toplam üretim miktarı ihtiyacın üzerinde kaldığı için üretilen elektrik bedelsiz olarak satılmıştır.
Diğer taraftan 15 Temmuz’da daha farklı bir tablo ortaya çıkmıştır. Şekil 3’te görüldğü üzere PTF’nin 0 çıktığı saatte DGP’de 3.000 MW civarında enerji açığı olması beklenmektedir, yani fiyatın PTF’den farklı çıkması muhtemeldir. Diğer taraftan Şekil 4’e bakıldığında sistem net 6 MW yük atma yönünde çalışmıştır. Bunun anlamı ise fiyatın PTF’ye eşit ve “0” çıkması gerektiğidir ama fiyat SMF 120 TL/MWh çıkmıştır. Peki fiyat neden? Bu sorunun cevabı şudur: SMF’nin hesaplanması, yerine getirilemeyen talimatların katılımcılar tarafından bildirilmesinden ve böylelikle sistemin “gerçek" yönünün belirlenmesinden sonra ortaya çıkan net talimat hacminin belirlenmesinden sonra yapılmaktadır. Her ne kadar çalışmaya konu verilerin alındığı PMUM’un günlük rapor ekranında net talimat hacmi 6 MW yük atma olarak görülse de yerine getirilemeyen talimatlar nedeniyle verilen ilave talimatlar dikkate alındığında sistem aslında “60 MW” civarında yük alma yönünde çalışmıştır ve 120 TL/MWh bu hacme denk gelen fiyattır. Burada, rapordaki verilerin fiyat oluşumunu açıklayacak şekilde sunulması hususunun altını çizmekte fayda var.

Fiyatların sıfır çıkması kötü mü? Öyleyse, ne yapmalı? 
Genel olarak bakıldığında fiyatın herhangi bir saatte 0 çıkması tüketiciler açısından maliyeti düşürücü yönde bir etki yapmaktadır ve olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak madalyonun diğer tarafı biraz karamsar bir tablo çizmektedir: Örneğin, mevcut sözleşmeler kapsamında ve kamu santralleri tarafından yapılan ve gerçek tüketim profiline uymayan ikili anlaşmaların sistem üzerindeki bozucu etkisi göze çarpmaktadır. Bu durumun iki yönü var. Birincisi, sistemde enerji fazlası olduğunda sözleşmeye bağlı olarak ödenen bedele karşılık tüketilemeyen enerji toptan satış piyasasında maliyetinin altında satılmaktadır (dengesizliklere uygulanan fiyat nedeniyle). Aslında tüketiciler açısından pek değişen bir şey yoktur çünkü bedava alınan enerjinin bedeli dolaylı şekilde tarifelerine yansımaktadır. İkincisi ise, sistemde enerji açığı olduğunda bu ikili anlaşmalar kullanılarak üretim artışı yapılabilecekken dengesizliğin toptan satış piyasası üzerinden giderilmesiyle nihai enerji maliyetinin artıyor olması söz konusudur. Dolayısıyla bu anlaşmaların gerçekleşmelere uygun şekilde gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, planlı olmayan arz fazlası nedeniyle DGP’de fiyatın sıfır çıktığı saatlerde sistem işletmecisinin vermek zorunda kaldığı yüksek hacimli yük atma talimatları pek de sürdürülebilir değildir. Örneğin 1 Temmuz’da sistem net hacim olarak 2.200 MW civarında yük atma yönünde çalışırken halen devam eden pozitif yönlü dengesizliğe rağmen verilecek yük atma teklifi kalmadığından sistem güvenliği riske girmiştir. Üstelik, önümüzdeki yıllarda sistemimize yüksek miktarda yönetilmesi güç olan yenilenebilir enerji kaynakları dahil olacağından yaşanan sıkıntı aslında sadece bir ön göstergedir. Yenilenebilir enerjiden daha fazla faydalanmak istediğimize göre yapılması gereken piyasadaki oyuncuları portföy optimizasyonu için teşvik ederken DGP’de daha düşük bir hacmin dengelenmesini sağlamaktadır. Bu noktada gün içi piyasasının (intra-day market) önemli bir katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, rüzgar santralleri başta olmak üzere kesikli enerji kaynaklarına dayalı tesislerin dengeleme birimi (dispatchable) yapılabilmesine yönelik çalışmaları yakından izlemek gerekiyor.
Son olarak değinmekte fayda olan diğer bir konu da arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi için atılan adımlar. Bilindiği üzere halihazırda bir nükleer santral için sözleşme yapıldı ve ikincisi için de çalışmalar sürüyor. Ayrıca dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kömürle çalışacak santrallerin teşviki ön plana çıkıyor. Bu türdeki tesislerin teknik özellikleri gereği baz yük santralleri olarak çalıştıkları ve fiyatlar açısından bir anlamda sıfır bedelli arz teklifi anlamına geldikleri dikkate alındığında ortaya sağlıklı bir arz-talep planlaması ile sistemin yönetilebilir olduğundan emin olunması için gerekli adımların atılması gerekiyor. Bu noktada ayrıca tüketim tarafında daha dinamik bir yapıya geçerek rekabetin artırılması ve hem sistem işletimi hem de piyasadaki oyuncular için daha esnek bir hareket alanının sağlanmasının (örneğin talep tarafının piyasaya etkin katılımı) önemini vurgulamakta fayda var.

Kaynakça
1-Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi (Günlük Rapor Ekranı, http://dgpys.teias.gov.tr/dgpys/)
2- TEİAŞ Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı İşletme Faaliyetleri Raporları
3- Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği
4- Dengeleme Güç Piyasası Kapsamında Etiket Değerlerinin Belirlenmesi ve Sistem Marjinal Fiyatının Hesaplanması Prosedürü



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder